logo

Jakie są przykłady wyrażeń?

Wyrażenie to kombinacja terminów łączonych za pomocą operacji matematycznych, takich jak odejmowanie, dodawanie, mnożenie i dzielenie.

  • Stała to stała wartość liczbowa.
  • Zmienna to symbol, który nie ma ustalonej wartości.
  • Stała, pojedyncza zmienna lub kombinacja zmiennej i stałej w połączeniu z mnożeniem lub dzieleniem jest definiowana jako Termin.

Rodzaje wyrażeń

Istnieją trzy typy wyrażeń:



Wyrażenie arytmetyczne: Jest to wyrażenie, które zawiera tylko liczby i operatory matematyczne, takie jak dodawanie, odejmowanie, mnożenie, dzielenie.

Przykład: 80-5 x 2, 20+5, 85 – 25…

Wyrażenie ułamkowe: Jest to wyrażenie zawierające liczby ułamkowe i operatory matematyczne.



Przykład: 6/4 – 5/2, 20/10 +25/2 itd

Wyrażenie algebraiczne: To jest wyrażenie zawierające zmienne, liczby i operatory matematyczne.

Przykład: 3x + 12 lat, 5x + 5 lat itd.



Wyrażenia algebraiczne są dalej klasyfikowane na inne wyrażenia, takie jak wyrażenia jednomianowe, dwumianowe, trójmianowe i wielomianowe.

Wyrażenie jednomianowe: Wyrażenie, które ma tylko jeden wyraz, nazywa się wyrażeniem jednomianowym.

Przykłady wyrażeń jednomianowych obejmują 5x4, 3xy, 2x, 5y itd.

Wyrażenie dwumianowe: Wyrażenie algebraiczne, które ma dwa wyrazy i jest odmienne, nazywane jest wyrażeniem dwumianowym

Przykłady dwumianu obejmują 2xy + 8, xyz + x2itp.

Wyrażenie wielomianowe: Wyrażenie, które ma więcej niż jeden wyraz z nieujemnymi wykładnikami całkowitymi zmiennej, nazywa się wyrażeniem wielomianowym.

Przykłady wyrażeń wielomianowych obejmują ax + by + ca, x3+ 5x + 3 itd.

Jakie są przykłady wyrażeń?

Odpowiedź:

Kombinacja terminów, które są łączone za pomocą operacji matematycznych, takich jak odejmowanie, dodawanie, mnożenie i dzielenie, nazywana jest wyrażeniem.

Stała to stała wartość liczbowa.

Zmienna to symbol, który nie ma ustalonej wartości.

Stałą, pojedynczą zmienną lub kombinacją zmiennej i stałej połączonej z mnożeniem lub dzieleniem definiuje się jako Termin.

Przykład wyrażenia w algebrze: 3x + 9, 5x + 10…

Oto kilka innych przykładów wyrażeń:

Ajay powiedział swojemu młodszemu bratu Rakeshowi, że jego wiek wynosi 3 lata i jest ponad dwukrotnie większy od niego. więc poprosił go, aby obliczył swój wiek, jeśli jego wiek wynosi x lat.

Z wyrazem. Dwukrotność wieku rakesha można zapisać jako 2x. Teraz Ajay ma 3 lata więcej niż 2x. Dlatego wiek Ajaya zostanie zapisany jako 2x + 3.

Teraz wyrażenie to 2x + 3, które reprezentuje tutaj 2 to współczynnik, x to zmienna, a 3 to stała

Przykładowe problemy

Pytanie 1: Podaj kilka przykładów wyrażeń algebraicznych?

Odpowiedź:

To jest wyrażenie zawierające zmienne, liczby i operatory matematyczne.

Przykład: 3x + 12 lat, 5x + 5 lat

2xy + 8, xyz + x2

topór + przez + ca, x3+ 5x + 3

Pytanie 2: Napisz wyrażenie, jeśli pierwsza liczba jest o 5 większa niż dwukrotnie od drugiej liczby. Jaka to liczba?

co to jest jquery

Odpowiedź:

Kombinacja terminów, które są łączone za pomocą operacji matematycznych, takich jak odejmowanie, dodawanie, mnożenie i dzielenie, nazywana jest wyrażeniem.

załóżmy, że druga liczba to x, co oznacza, że ​​podwójna liczba będzie wynosić 2x

Zatem zgodnie z pytaniem, pierwszą liczbą będzie 5 + 2x, tutaj 5 + 2x jest wyrażeniem

Pytanie 3: Korzystanie z (a – b) 2 wzór w algebrze, znajdź wartość (101) 2 .

Rozwiązanie:

Biorąc pod uwagę: (101)2= (102 – 1)2

Korzystanie ze wzoru algebry (a – b)2= za2– 2ab + b2, mamy,

(102 – 1)2= (102)2– 2(102)(1) + (1)2

= 10404 – 204 +1

(101)2= 10201

Pytanie 4: Rozwiąż równanie 5x – 4 = 3x – 8.

Rozwiązanie:

Biorąc pod uwagę, 5x – 4 = 3x – 8

Dodając 4 po obu stronach,

5x – 4 + 4 = 3x – 8 + 4

przejście przezroczystości CSS

5x = 3x – 4

Odejmij 3x od obu stron,

5x – 3x = 3x – 4 – 3x

2x = -4

Dzieląc obie strony równania przez 2,

2x/2 = -4/2

x = -2

Pytanie 5: Rozwiąż równanie: 2x + 10 = 5x + 20

Rozwiązanie:

Dane: 2x + 10 = 5x +20

Odejmowanie 10 od obu stron

2x + 10 – 10 = 5x + 20 – 10

2x = 5x + 10

Odejmij 5x od obu stron

2x – 5x = 5x – 5x + 10

-3x = 10

x = – 10/3

Pytanie 6: Korzystanie z (a + b) 2 wzór w algebrze, znajdź wartość (11) 2 .

Rozwiązanie:

Biorąc pod uwagę: (11)2= (10 +1)2

Korzystanie ze wzoru algebry (a + b)2= za2+ 2ab + b2, mamy,

(10 + 1)2= (10)2+ 2(10)(1) + (1)2

= 100 + 20 +1

(jedenaście)2= 121

Pytanie 7: Znajdź zmienne, stałe, współczynniki z wyrażenia algebraicznego 3x 2 + 5x + 6?

Rozwiązanie:

Dane wyrażenie algebraiczne 3x2+ 5x + 6

tutaj x jest zmienną

3 jest współczynnikiem x2

i 6 jest stałe