Odwrotne tożsamości trygonometryczne: W matematyce odwrotne funkcje trygonometryczne są również znane jako funkcje arcusa lub funkcje antytrygonometryczne. Odwrotne funkcje trygonometryczne są funkcjami odwrotnymi podstawowych funkcji trygonometrycznych, tj. sinus, cosinus, tangens, cosecans, secans i cotangens. Służy do znajdowania kątów o dowolnym stosunku trygonometrycznym. Odwrotne funkcje trygonometryczne są powszechnie używane w dziedzinach takich jak geometria, inżynieria itp. Reprezentacje odwrotnych funkcji trygonometrycznych to:
Jeśli a = f(b), to funkcja odwrotna ma postać
b = f-1(A)
licznik Javy
Przykładami odwrotnych odwrotnych funkcji trygonometrycznych są grzech-1x, bo-1x, więc-1x itp.
Spis treści
- Dziedzina i zakres odwrotnych tożsamości trygonometrycznych
- Własności odwrotnych funkcji trygonometrycznych
- Tożsamości odwrotnej funkcji trygonometrycznej
- Przykładowe problemy dotyczące odwrotnych tożsamości trygonometrycznych
- Zadania praktyczne dotyczące odwrotnych tożsamości trygonometrycznych
Dziedzina i zakres odwrotnych tożsamości trygonometrycznych
Poniższa tabela przedstawia niektóre funkcje trygonometryczne wraz z ich dziedziną i zakresem.
Funkcjonować | Domena | Zakres |
y = bez-1X | [-jedenaście] | [-p/2, p/2] |
y = sałata-1X | [-jedenaście] | [0, p] |
y = cosek-1X | R – (-1,1) | [-π/2,π/2] – {0} |
y = sek-1X | R - (-jedenaście) | [0, π] – {π/2} |
y = tak-1X | R | (-p/2, p/2) |
y = łóżeczko dziecięce-1X | R | (0, p) |
Własności odwrotnych funkcji trygonometrycznych
Poniżej przedstawiono właściwości odwrotnych funkcji trygonometrycznych:
Właściwość 1:
- bez-1(1/x) = cosek-1x, dla x ≥ 1 lub x ≤ -1
- sałata-1(1/x) = sek-1x, dla x ≥ 1 lub x ≤ -1
- Więc-1(1/x) = łóżeczko dziecięce-1x, dla x> 0
Właściwość 2:
- bez-1(-x) = -grzech-1x, dla x ∈ [-1 , 1]
- Więc-1(-x) = -tan-1x, dla x ∈ R
- cosek-1(-x) = -cosek-1x, dla |x| ≥ 1
Własność 3
- sałata-1(-x) = π – cos-1x, dla x ∈ [-1 , 1]
- sek-1(-x) = π – sek-1x, dla |x| ≥ 1
- łóżko składane-1(-x) = π – łóżeczko-1x, dla x ∈ R
Właściwość 4
- bez-1x + sałata-1x = π/2, dla x ∈ [-1,1]
- Więc-1x + łóżeczko dziecięce-1x = π/2, dla x ∈ R
- cosek-1x + sek-1x = π/2 , dla |x| ≥ 1
Własność 5
- Więc-1x + tak-1y = tak-1( x + y )/(1 – xy), dla xy <1
- Więc-1x- tak-1y = tak-1(x – y)/(1 + xy), dla xy> -1
- Więc-1x + tak-1y = π + tan-1(x + y)/(1 – xy), dla xy>1 ; x, y> 0
Własność 6
- 2opalenizna-1x = grzech-1(2x)/(1 + x2), dla |x| ≤ 1
- 2opalenizna-1x = sałata-1(1 – x2)/(1 + x2), dla x ≥ 0
- 2opalenizna-1x = tak-1(2x)/(1 – x2), Za 1
Tożsamości odwrotnej funkcji trygonometrycznej
Poniżej znajdują się tożsamości odwrotnych funkcji trygonometrycznych:
- bez-1(sin x) = x pod warunkiem -π/2 ≤ x ≤ π/2
- sałata-1(cos x) = x pod warunkiem 0 ≤ x ≤ π
- Więc-1(tan x) = x pod warunkiem -π/2
- bez (bez-1x) = x pod warunkiem -1 ≤ x ≤ 1
- cos (kos-1x) = x pod warunkiem -1 ≤ x ≤ 1
- tak sobie-1x) = x pod warunkiem x ∈ R
- cosek(cosek-1x) = x pod warunkiem -1 ≤ x ≤ ∞ lub -∞
- sek. (sek-1x) = x pod warunkiem 1 ≤ x ≤ ∞ lub -∞
- łóżeczko (łóżeczko-1x) = x pod warunkiem -∞
sin^{-1}(frac{2x}{1 + x^2}) = 2 tan^{-1}x cos^{-1}(frac{1 – x^2}{1 + x^2}) = 2 tan^{-1}x tan^{-1}(frac{2x}{1 – x^2}) = 2 tan^{-1}x - 2co-1x = sałata-1(2x2- 1)
- 2 grzech-1x = grzech-12x√(1 – x2)
- 3 grzech-1x = grzech-1(3x – 4x3)
- 3co-1x = sałata-1(4x3– 3x)
- 3opalenizna-1x = tak-1((3x – x3/1 – 3x2))
- bez-1x + grzech-1y = bez-1{ x√(1 – y2) + y√(1 – x2)}
- bez-1x – grzech-1y = bez-1{ x√(1 – y2) – y√(1 – x2)}
- sałata-1x + sałata-1y = sałata-1[xy – √{(1 – x2)(1 – i2)}]
- sałata-1x – sałata-1y = sałata-1[xy + √{(1 – x2)(1 – i2)}
- Więc-1x + tak-1y = tak-1(x + y/1 – xy)
- Więc-1x- tak-1y = tak-1(x – y/1 + xy)
- Więc-1x + tak-1i +opalenizna-1z = tak-1(x + y + z – xyz)/(1 – xy – yz – zx)
Ludzie Zobacz także:
- Trygonometria w matematyce | Tabela, formuły, tożsamości
- Lista wszystkich tożsamości trygonometrycznych
- Odwrotne funkcje trygonometryczne
- Wykresy odwrotnych funkcji trygonometrycznych
Przykładowe problemy dotyczące odwrotnych tożsamości trygonometrycznych
Pytanie 1: Spróbuj bez -1 x = sek -1 1/√(1-x 2 )
Rozwiązanie:
Niech bez-1x = y
⇒ sin y = x , (ponieważ sin y = prostopadła/przeciwprostokątna ⇒ cos y = √(1- prostopadła2)/przeciwprostokątna )
⇒ sałata y = √(1 – x2), tutaj przeciwprostokątna = 1
⇒ s y = 1/cos y
⇒ s y = 1/√(1 – x2)
⇒ y = sek-11/√(1 – x2)
⇒ bez-1x = sek-11/√(1 – x2)
Zatem udowodnione.
Pytanie 2: Spróbuj -1 x = cosek -1 √(1 + x 2 )/X
Rozwiązanie:
Niech tak-1x = y
⇒ tan y = x, prostopadła = x i podstawa = 1
⇒ grzech y = x/√(x2+ 1) , (ponieważ przeciwprostokątna = √(prostopadła2+ baza2) )
⇒ cosec y = 1/sin y
⇒ cosek y = √(x2+ 1)/x
⇒ y = cosek-1√(x2+ 1)/x
⇒ więc-1x = cosek-1√(x2+ 1)/x
Zatem udowodnione.
Pytanie 3: Oceń siebie jako -1 X)
Rozwiązanie:
Niech cos-1x = y
⇒ cos y = x , podstawa = x i przeciwprostokątna = 1 zatem sin y = √(1 – x2)/1
⇒ tan y = grzech y/ cos y
⇒ tan y = √(1 – x2)/X
⇒ y = tak-1√(1 – x2)/X
⇒ kosm-1x = tak-1√(1 – x2)/X
Dlatego opalenizna (cos-1x) = tan(tan-1√(1 – x2)/x) = √(1 – x2)/X.
Pytanie 4: tak -1 √(sin x) + łóżeczko -1 √(grzech x) = y. Znajdź co i.
Rozwiązanie:
Znamy tę opaleniznę-1x + łóżeczko dziecięce-1x = /2 zatem porównując tę tożsamość z równaniem podanym w pytaniu otrzymujemy y = π/2
Zatem cos y = cos π/2 = 0.
Pytanie 5: tak -1 (1 – x)/(1 + x) = (1/2)tan -1 x, x> 0. Znajdź x.
Rozwiązanie:
Więc-1(1 – x)/(1 + x) = (1/2)tan-1X
⇒ 2opalenizna-1(1 – x)/(1 + x) = tan-1x…(1)
Wiemy o tym, 2tan-1x = tak-12x/(1 – x2).
Dlatego LHS równania (1) można zapisać jako
Więc-1[ { 2(1 – x)/(1 + x)}/{ 1 – [(1 – x)(1 + x)]2}]
= tak-1[ {2(1 – x)(1 + x)} / { (1 + x)2– (1 – x)2}]
= tak-1[ 2(1 – x2)/(4x)]
= tak-1(1 – x2)/(2x)
Ponieważ LHS = RHS zatem
Więc-1(1 – x2)/(2x) = opalenizna-1X
⇒ (1 – x2)/2x = x
⇒ 1 – x2= 2x2
⇒ 3x2= 1
⇒ x = ± 1/√3
Ponieważ x musi być większe od 0, zatem akceptowalną odpowiedzią jest x = 1/√3.
Pytanie 6: Spróbuj -1 √x = (1/2)cos -1 (1 – x)/(1 + x)
Rozwiązanie:
Niech tak-1√x = y
⇒ tan y = √x
⇒ więc2y = x
Dlatego,
RHS = (1/2)cos-1(1-tzw2y)/(1 + opalenizna2I)
= (1/2)cos-1(sałata2i bez2y)/(kos2i + bez2I)
= (1/2)cos-1(sałata2i bez2I)
= (1/2)cos-1(co 2 lata)
= (1/2)(2 lata)
= i
= tak-1√x
= LHS
Zatem udowodnione.
Pytanie 7: tak -1 (2x)/(1 – x 2 ) + łóżeczko dziecięce -1 (1 – x 2 )/(2x) = π/2, -1
Rozwiązania:
Więc-1(2x)/(1 – x2) + łóżeczko dziecięce-1(1 – x2)/(2x) = π/2
⇒ więc-1(2x)/(1 – x2) + tak-1(2x)/(1 – x2) = π/2
⇒ 2opalenizna-1(2x)/(1 – x2) = ∏/2
⇒ więc-1(2x)/(1 – x2) = ∏/4
⇒ (2x)/(1 – x2) = tan ∏/4
⇒ (2x)/(1 – x2) = 1
⇒ 2x = 1 – x2
⇒ x2+ 2x -1 = 0
⇒ x = [-2 ± √(22– 4(1)(-1))] / 2
⇒ x = [-2 ± √8] / 2
⇒ x = -1 ± √2
⇒ x = -1 + √2 lub x = -1 – √2
Ale zgodnie z pytaniem x ∈ (-1, 1) zatem dla danego równania zbiorem rozwiązań jest x ∈ ∅.
Pytanie 8: tak -1 1/(1 + 1,2) + opalenizna -1 1/(1 + 2,3) + … + Więc -1 1/(1 + n(n + 1)) = tan -1 X. Rozwiąż x.
Rozwiązanie:
Więc-11/(1 + 1,2) + opalenizna-11/(1 + 2,3) + … + opalenizna-11/(1 + n(n + 1)) = tan-1X
⇒ więc-1(2 – 1)/(1 + 1,2) + opalenizna-1(3 – 2)/(1 + 2,3) + … + tzw-1(n + 1 – n)/(1 + n(n + 1)) = tan-1X
⇒ (tj-12 – tak-11) + (tj-13 – tak-12) + … + (tzw-1(n + 1) – tak-1n) = tak-1X
⇒ więc-1(n + 1) – tak-11 = tak-1X
⇒ więc-1n/(1 + (n + 1).1) = tan-1X
⇒ więc-1n/(n + 2) = tan-1X
⇒ x = n/(n + 2)
Pytanie 9: Jeśli 2tan -1 (bez x) = tak -1 (2 sekundy x), a następnie oblicz x.
Rozwiązanie:
2opalenizna-1(bez x) = tak-1(2 sekundy x)
⇒ więc-1(2sin x)/(1 – grzech2x) = tak-1(2/cos x)
⇒ (2sin x)/(1 – grzech2x) = 2/cos x
⇒ grzech x/cos2x = 1/cos x
⇒ grzech x sałata x = sałata2X
⇒ grzech x cos x – sałata2x = 0
⇒ cos x(sin x – cos x) = 0
⇒ cos x = 0 lub sin x – cos x = 0
⇒ cos x = cos π/2 lub tan x = tan π/4
⇒ x = π/2 lub x = π/4
Ale przy x = π/2 dane równanie nie istnieje, stąd x = π/4 jest jedynym rozwiązaniem.
Pytanie 10: Udowodnij, że łóżeczko dziecięce -1 [ {√(1 + grzech x) + √(1 – grzech x)}/{√(1 + grzech x) – √(1 – grzech x)}] = x/2, x ∈ (0, π/4 )
Rozwiązanie:
Niech więc x = 2y
LHS = łóżeczko dziecięce-1[{√(1+grzech 2y) + √(1-grzech 2y)}/{√(1+grzech 2y) – √(1-grzech 2y)}]
= łóżeczko dziecięce-1[{√(kos2i + bez2y + 2sin y cos y) + √(cos2i + bez2y – 2sin y cos y)}/{√(cos2i + bez2y + 2sin y cos y) – √(cos2i + bez2y – 2sin i cos y)} ]
= łóżeczko dziecięce-1[{√(cos y + grzech y)2+ √(cos y – grzech y)2} / {√(cos y + grzech y)2– √(cos i – grzech i)2}]
= łóżeczko dziecięce-1[(cos y + sin y + cos y – sin y )/(cos y + sin y – cos y + sin y)]
= łóżeczko dziecięce-1(2cos y)/(2sin y)
= łóżeczko dziecięce-1(łóżeczko dziecięce i)
= i
= x/2.
Zadania praktyczne dotyczące odwrotnych tożsamości trygonometrycznych
Zadanie 1: Znajdź x w równaniu sin -1 (x) + sałata -1 (x) = π/2
Zadanie 2: Udowodnij opaleniznę -1 (1) + tak -1 (2) + tak -1 (3) = str
Problem 3: Oceń cos(bez -1 (0,5))
Problem 4: Jeśli się opalasz -1 (x) + opalenizna -1 (2x) = π/4, następnie znajdź x
Często zadawane pytania dotyczące odwrotnych tożsamości trygonometrycznych
Co to są odwrotne funkcje trygonometryczne?
Odwrotne funkcje trygonometryczne to funkcje odwrotne podstawowych funkcji trygonometrycznych (sinus, cosinus, tangens, cosecans, secans i cotangens). Służą do znajdowania kątów odpowiadających danym stosunkom trygonometrycznym.
Dlaczego odwrotne funkcje trygonometryczne są ważne?
Odwrotne funkcje trygonometryczne są niezbędne w różnych dziedzinach, takich jak geometria, inżynieria i fizyka, ponieważ pomagają wyznaczać kąty na podstawie stosunków trygonometrycznych, co ma kluczowe znaczenie w rozwiązywaniu wielu praktycznych problemów.
Jakie są dziedziny i zakresy odwrotnych funkcji trygonometrycznych?
Każda odwrotna funkcja trygonometryczna ma określone dziedziny i zakresy:
S W -1 (x): Dziedzina [-1, 1] i zakres [- π/2, π/2]
sałata -1 (x): Dziedzina [-1, 1] i zakres [0, π]
więc -1 (x): Dziedzina R i zakres (- π/2, π/2)
Czy w rachunku różniczkowym można używać odwrotnych funkcji trygonometrycznych?
Tak, odwrotne funkcje trygonometryczne są często używane w rachunku różniczkowym do całkowania i różniczkowania. Są one szczególnie przydatne do całkowania funkcji obejmujących wyrażenia trygonometryczne.