Mol definiuje się jako miarę ilości substancji. Stanowi podstawę stechiometrii i jest definiowany jako masa materiału składającego się z tej samej liczby podstawowych jednostek. W zależności od materiału podstawowymi jednostkami mogą być cząsteczki, atomy lub jednostki formuł. Liczba moli substancji jest równa stosunkowi jej danej masy w reakcji chemicznej do masy jednego mola tej substancji. Jeden mol dowolnej substancji równa się liczbie Avogadra, czyli 6,023 × 1023. Służy również do wyrażania jednostek stężenia, takich jak mol na litr lub masa cząsteczkowa. Zanim nauczymy się obliczać wzór na liczbę moli, zapoznajmy się z pojęciem moli.
Koncepcja mola jest bardzo przydatna do pomiaru produktów w dowolnej reakcji chemicznej. Używając koncepcja kreta jest niezbędne, ponieważ tradycyjny sposób wyjaśniania jednostki nie działa na poziomie molekularnym. Na przykład pomiar cząsteczki oznacza również pomiar dużej liczby atomów obecnych w cząsteczce. W tym miejscu pojawia się koncepcja kreta. Ponieważ wartość 1 mola wynosi 6,023 × 1023atomów, możemy powiedzieć, że mol to duża jednostka. Jeden mol jest równy liczbie Avogadro. Nauczmy się teraz, jak znaleźć liczbę moli.
Wzór na liczbę moli
Wzór na liczbę moli zapisuje się jako:

Liczba moli substancji jest równa stosunkowi jej danej masy w dowolnym rodzaj reakcji chemicznej do masy jednego mola tej substancji. Można ją interpretować jako liczbę moli możliwych dla danej masy substancji. Jest on oznaczony symbolem n, a jednostką miary jest mol. Masa jednego mola substancji jest równa jego masie masa cząsteczkowa , który ocenia się, znajdując liczbę atomów każdego pierwiastka obecnego w związku, a następnie mnożąc przez to masę atomową każdego pierwiastka. Symbolicznie wzór na liczbę moli to:
n = m/M
tablica bajtów na ciąg JavaGdzie,
- n to liczba moli,
- m jest masą substancji,
- M jest masą jednego mola tej substancji.
Zastosowania koncepcji kreta
Koncepcja kreta jest podstawą stechiometria . Wyrażając reagenty i produkty reakcji chemicznej, pojęcie mola stosuje się do wyrażenia ilości reagenty i produkty . Dlatego wszystkie reakcje chemiczne można przedstawić w kategoriach moli. Rozważmy na przykład reakcję kwasu węglowego z wodorotlenkiem potasu weglan potasu i woda.
H 2 WSPÓŁ 3 + 2KOH → K 2 WSPÓŁ 3 +2H 2 O
Oznacza to 1 mol H2WSPÓŁ3i 2 mole KOH dają 1 mol K2WSPÓŁ3i 2 mole H2O. Załóżmy, że dla tej reakcji; mamy 200 g reagenta KOH i 100 g produktu K2WSPÓŁ3. Wiemy, że masa cząsteczkowa KOH wynosi 56 g. Zatem liczba moli jest podana przez
n = Podana masa/masa molowa
= 200/56
= 3,57 mola
Wiemy, że masa cząsteczkowa KOH wynosi 62 g. Zatem liczbę moli podaje się wzorem:
n = 100/62
= 1,61 mola
Rozwiązane przykłady dotyczące wzoru na liczbę moli
Przykład 1: Oblicz liczbę moli 0,563 g Na 2 WIĘC 4 .
Rozwiązanie:
Mamy związek Na2WIĘC4i m = 0,563 g.
Oblicz masę cząsteczkową związku.
2 atomy sodu = 2 × 23 = 46 g
1 atom siarki = 1 × 32 = 32g
4 atomy tlenu = 4 × 16 = 64g
Masa jednego mola (M) = masa cząsteczkowa
regexp_like w mysql= 46 + 32 + 64
= 142g
Korzystając ze wzoru, który otrzymujemy,
Liczba moli (n) = Masa substancji (m)/Masa jednego mola (M)
= 0,563/142
= 0,004 mola
Przykład 2. Oblicz liczbę moli 20 g CuSO 4 .
Rozwiązanie:
Mamy związek CuSO4i m = 20 g.
Oblicz masę cząsteczkową związku.
1 atom miedzi = 1 × 63,5 = 63,5 g
1 atom siarki = 1 × 32 = 32g
4 atomy tlenu = 4 × 16 = 64g
Masa jednego mola (M) = masa cząsteczkowa
= 63,5 + 32 + 64
= 159,5 g
Korzystając ze wzoru, który otrzymujemy,
Liczba moli (n) = Masa substancji (m)/Masa jednego mola (M)
= 20/159,5
= 0,123 mola
Przykład 3: Oblicz liczbę moli 50 g wodorotlenku potasu.
Rozwiązanie:
Mamy związek KOH i m = 50g.
Oblicz masę cząsteczkową związku.
1 atom potasu = 1 × 39 = 39g
1 atom tlenu = 1 × 16 = 16g
1 atom wodoru = 1 × 1 = 1g
Masa jednego mola (M) = masa cząsteczkowa
= 39 + 16 + 1
= 56g
Korzystając ze wzoru, który otrzymujemy,
Liczba moli (n) = Masa substancji (m)/Masa jednego mola (M)
= 50/56
numpy zera= 0,892 mola
Przykład 4: Oblicz liczbę moli na 400 g CaCO 3 .
Rozwiązanie:
Mamy związek CaCO3i m = 400 g.
Oblicz masę cząsteczkową związku.
1 atom wapnia = 1 × 40 = 40g
1 atom węgla = 1 × 12 = 12g
3 atomy tlenu = 3 × 16 = 48g
Masa jednego mola (M) = masa cząsteczkowa
= 40 + 12 + 48
= 100 gr
Korzystając ze wzoru, który otrzymujemy,
Liczba moli (n) = m/M
= 400/100
= 4 mole
Przykład 5: Ile moli znajduje się w 1,5 × 10 23 cząsteczki H 2 WIĘC 4 ?
Rozwiązanie:
Wiemy to,
1 mol substancji = 6,023 × 1023atomy
Aby dowiedzieć się, ile moli znajduje się w 1,5 × 1023cząsteczki H2WIĘC4, liczbę cząsteczek należy podzielić przez liczbę Avogadro. Dlatego,
Liczba moli = 1,5 × 1023/6,023 × 1023mole
= 0,25 mola
Często zadawane pytania dotyczące wzoru na liczbę moli
Pytanie 1: Jak obliczyć liczbę moli ze wzoru?
Odpowiedź:
xor c++
Aby znaleźć liczbę moli substancji. Pierwszym krokiem jest zważenie substancji, a następnie podzielenie zmierzonej masy przez jej masę cząsteczkową. Daje to wartości w liczbie moli. Aby obliczyć liczbę moli ze wzoru, stosuje się wzór:
Wzór na liczbę moli = masa substancji/masa jednego mola
Pytanie 2: Jaka jest liczba Avogadro?
Odpowiedź:
Liczba jednostek w 1 molu dowolnej substancji nazywana jest liczbą Avogadro. Wartość liczby Avogadro wynosi 6,023 × 1023.
Pytanie 3: Jak znaleźć mole na podstawie molarności?
Odpowiedź:
Aby obliczyć liczbę moli znajdujących się w roztworze, należy przyjąć molarność roztworu i pomnożyć ją przez objętość roztworu (w litrach). Daje to liczbę moli obecnych w roztworze.
Pytanie 4: Jaki jest wzór na liczbę moli w roztworze?
Odpowiedź:
Aby obliczyć liczbę moli roztworu, należy znać molarność roztworu. Wzór na liczbę moli w roztworze to:
Liczba moli (Mol) = Molarność (M) × Objętość (V)
kod Fibonacciego w Javie
Pytanie 5: Jak obliczyć liczbę moli ze wzoru za pomocą Avogadro?
Odpowiedź:
Aby zamienić cząsteczki na mole i odwrotnie, stosuje się liczbę Avogadro. Aby zamienić mole na cząsteczki, pomnóż liczbę moli i otrzymaj 6,023 × 1023i aby zamienić cząsteczki na mole, podziel cząsteczki podane przez 6,023 × 1023.
Pytanie 6: Jaki jest wzór na liczbę moli substancji?
Odpowiedź:
Wzór na liczbę moli substancji podaje się w postaci:
Wzór na liczbę moli = masa substancji/masa jednego mola
Pytanie 7: Jaki jest wzór na liczbę moli związku?
Odpowiedź:
Aby obliczyć liczbę moli związku, wystarczy znaleźć masę związku i podzielić ją przez masę cząsteczkową związku. To da ci liczbę moli związku.
Powiązane artykuły
- Wzór z moli na gramy
- Wzór na ułamek molowy